Op 17 mei 2017 ontving onze gemeente de titel 'Hartveilige gemeente'. Ook de komende jaren engageert onze gemeente zich om 'Hartveilige gemeente' te blijven. Daarom verlengt het gemeentebestuur de samenwerkingsovereenkomst met Rode Kruis-Vlaanderen opnieuw met twee jaar.
Belangrijke voorwaarden hierbij zijn het plaatsen van AED-toestellen en personeel en inwoners leren hoe ze te gebruiken en correct te reanimeren.
Onze gemeente telt heel wat AED-toestellen. Je vindt ze in het station, het Sociaal huis, Ten Hove, op sportsite Den Uyt, in de sporthal van Achterbos en Rauw, Schouwburg Rex en in 't Getouw.
Daarnaast zijn er heel wat sportclubs en verenigingen die een toestel in eigen beheer aankochten. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het overnemen.
Opgeleid personeel en inwoners
Al heel wat personeelsleden volgden de opleiding reanimeren en defibrilleren van Rode Kruis-Vlaanderen. Ook onze inwoners kregen al meermaals de kans om een gratis vorming te volgen.
Tijdens de opleiding leer je een plotse hartstilstand herkennen en krijg je tips om snel en efficiënt te reageren in een noodsituatie. Uiteraard leer je de nodige reanimatietechnieken aan. Ook in 2019 en 2020 voorziet het gemeentebestuur de nodige kredieten voor opleidingen voor personeel en inwoners.
Meer info
> sportdienst, 014 33 05 15, sportdienst@gemeentemol.be
> Rode Kruis, 0477 63 11 08, vorming@mol.rodekruis.be, www.hartveilig.rodekruis.be